nedeľa 20. marca 2016

Aké blogy mi pijú krv



Jo jo, živo si viem predstaviť to rýchle kliknutie na odkaz na dnešný článok. Bohužiaľ, asi vás trošku sklamem, keďže menovať samozrejme nebudem nikoho – aj keď tie z vás, čo sú v blogosfére zbehlejšie, možno niektoré blogerky identifikujú celkom poľahky.
Takže bez zbytočných okolkov, čo mi nenormálne pije krv a žerie nervy v /nielen/ beautyblogerskom mikrokozme?



Možno budem skákať od jabĺk k hruškám, ale snáď tento fakt prežijete v zdraví. Takže začneme fotkami.
Je mi jasné, že nie každá blogerka disponuje profi fotografickou výbavou – presnejšie drvivá väčšina ňou s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou NEDISPONUJE – ale /ne/kvalita fotiek je niečo, čo mi dokáže piť krv teda skutočne slušne. Nikdy nepochopím, ako môže niekto veriť, že naláka čitateľov na rozostrenú fotku. O fakte, že OSTRÚ fotku dokážete urobiť akýmkoľvek foťákom, snáď nikto nepochybuje. 
Rovnako ako ostrosť fotky ma ale dokáže vytočiť aj celková kompozícia. Lebo šľahnúť vecičku na chlpatú deku v štýle „hurá, mám pozadie“ /a odfotiť ju rozostrene, že/, tak to je vec, pri ktorej naozaj každý čitateľ chrochtá blahom. Ak nedisponujete prirodzeným zmyslom pre kompozíciu a dostatočným estetickým cítením, odporúčam výrobok postaviť/položiť na jednoduché biele pozadie a /zaostrene/ odfotiť vecičku v strede záberu. Výsledný efekt bude určite pozerateľnejší než fľaštička alebo téglik položený na deke, ošľahanej minimálne tristoročným výkonom.



Plynule prejdime k tomu, ČO fotíte. Ak chcem čitateľa ukecať na nákup nejakého výrobku, určite to dosiahnem tým, že urobím krásnu zaostrenú fotku zasratej pumpičky od mejkapu. Prípadne upatlaného téglika s krémom. Alebo použitého rúžu. Alebo paletky očných tieňov s ponukou prachu z každého jedného odtieňa celého farebného spektra. Navyše so stopami, pri ktorých by si každý daktyloskopický technik zachrochtal blahom.
Ak sa vám nechce všetky tie fľaštičky, tégliky, tubičky a neviemčovšetko udržovať v stopercentnom stave, odporúčam vec odfotiť, kým je ešte nová a nepoužitá a starostlivo uložiť fotky do priečinka s názvom „ešte nepublikované“.



Prečačkané blogy a prekombinované šablóny, pri ktorých sa nedokážem sústrediť na obsah, prípadne mi čítanie spôsobuje morskú nemoc, to je samostatná kapitola. A to nehovorím ešte o tom, že niektoré typy písma niektoré pcčka ani neprečítajú, že. Niektoré z vás, milé moje kolegyne, sa možno psychicky zrútia z tohto faktu, ale furt najlepšie funguje biele pozadie s čo najklasickejším čiernym textom /a peknými fotkami v rozumnej veľkosti/, taká je realita.
Ak sa vám občas zažiada zmeny, pohrajte sa skôr s logom a vašou fotkou, ak ju na blogu máte.



Že sa občas stane preklep, to je úplne normálne. Ak ale nepomôžu ani červené vlnovky wordu a text len tak srší íčkami a ypsilonmi, nasúkanými fuckt len od oka, to už mám jedinú radu pre vás – ak si nezaplatíte osobu, ktorá je gramaticky zdatnejšia než šiestak na ZŠ, no tak neblogujte.
Rovnako by som svinsky chcela odporučiť neblogovať ani osobám pod osemnásť /česť výnimkám!/ a osobám dospelým s vyjadrovacou schopnosťou kojenca a mdlým rozumom, pretože čítať niečo ako „ani neviem, prečo som si to kúpila, ale bolo to lacné, tak asi preto“ u mňa spôsobuje žalúdočné kŕče, bruchabolenie spojené so zápchou a paradoxne týždeň trvajúce záchvaty smiechu. Na druhú stranu, na zlepšenie nálady pre osoby otrlejšie celkom odporúčam.



Pomerne problematickou vecou je aj frekvencia publikovania článkov. Nie že by som odpadávala od radosti, ak čítam článok mojej obľúbenej blogerky raz za dva mesiace, ale publikovanie článkov každý deň je už skrátka trochu silný šálok kávy a máloktorá blogerka dokáže zmysluplne písať tak, aby to čitateľov bavilo každý deň. A tak sa stane, že tie články claire clairmont nestíha sledovať, tak ich sledovať jednoducho prestane a v konečnom dôsledku zabudne, že tú blogerku kedysi celkom rada čítala. Skleróza, no.. 
Posledná vec, ktorá dvíha nielen môj krvný tlak, ale aj zadnicu zo stoličky – samá pozitívna recenzia. Uznávam, že ak mi niečo sadne, nebude nutné písať o veci frfľavú recenziu. V rámci zachovania čitateľskej priazne a duševnej rovnováhy väčšiny čitateľského publika odporúčam v pravidelných intervaloch odskúšať vec, o ktorej viete, že vám vyžerie polovicu tváre a náležite sa s týmto zážitkom podeliť s nami ostatnými. Lebo nie je nič nudnejšie ako blogerka, ktorá neustále všetko chváli.

Tak som si pre dnešok slušne zamudrovala a týmto vyhlasujem, že od dnešného dňa vlastním patent na rozum. Howgh.
Čo pije v blogosfére krv vám? ;)

- claire -

PS:
Sorry za nekvalitné fotky. Fotené mobilom :D.



33 komentárov:

  1. Spíš než dumání nad tím, kterých blogů se to týká, jsem si užívala čtení samotného textu. U daktyloskopického technika a vyžrané poloviny obličeje jsem odpadla smíchy... :-D Bomba přirovnání! :-D
    Bebe

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D to som rada! Ono primárnym cieľom článku nebolo ani tak donútiť čitateľa zamyslieť sa nad tým, o ktoré blogy konkrétne ide, skôr taký všeobecný pokec a zamudrovanie si autorky :D

      Odstrániť
  2. Ja mám zase kŕče z teba.. Ale našťastie tie sú od smiechu ako sa tu rehocem pri tých tvojich úvahách.. Super to je. Na čom fičíš? Aj ja chcem! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. So vsetkym, co si napisala, suhlasim...no jedno, co si nespomenula a co sa mi velmi nepaci, je ked blogerky fotia iba produkt samotny - bez ukazky na ruke, najlepsie na tvari...ja osobne radsej vidim produkt v praxi ako citat nekonecne clanky bez ukazky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, to by bolo ideálne. Sama v tomto nemám príliš čisté svedomie :D holt ja a fotenie líčenia, to až tak dokopy nejde :D Ale snažím sa ;)

      Odstrániť
  4. Jo, shrnula jsi to dobře, pod to se můžu s klidným svědomím podepsat. Ale pro mě osobně jsou nejhorší zlo hrubky, písmo co se špatně čte, případně světlé písmo na tmavém pozadí. A sluníčkové recenze jsou fajn, ale je dobré je proložit i těma negativníma, moje peněženka potřebuje šetřit:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jo to je viac ako dobrý dôvod!!! :D
      Hrozne ma štve, keď si v robote popri práci chcem omrknúť nejaký blog a vďaka prekombinovanej šablóne ho jednoducho neotvorí a prinajhoršom mi zatvorí aj všetky ostatné stránky :D

      Odstrániť
  5. Chápem. Len, ehm, [grammar nazi ON] som v tomto tvojom článku tiež našla tri pomerne výrazné chyby. Pritrafí sa. [grammar nazi OFF]. Pokiaľ to nie je more nečitateľných chýb, snažím sa udržat nervy pod kontrolou :) A napríklad by ma zaujímalo, prečo o sebe píšeš v tretej osobe - CC tamto alebo CC ono... Recenzie ma zaujímajú, ale tento zvyk ma ... No, povedzme že "ruší".
    A súhlasím, že zlé fotky na beauty blogu sú katastrofa. Mne osobne vadí i to, že niekto recenzuje make-up, očné tiene, lícenku, maskaru a pod., ale ukáže len samotné predmety a nie hotové líčenie. Najmä keď sa sťažuje na nejakú vlastnosť produktu. Keďže tieto veci sú značne subjektívne, rada by som videla, čo si kto predstavuje pod matovaním, prílišným leskom a pod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano? Kde? :D Ja totiž chyby obvykle nerobím, okrem tých zámerných! ;DDD
      To písanie v tretej osobe, hm, no, čojaviem :D Povedzme, že sila zvyku - ale ďakujem za pripomienku :)
      K tomu foteniu vecičiek "v praxi" som sa už vyjadrila, čo sa teda najmä líčenia týka, nie je to ani u mňa celkom kóšér, jednoducho to líčenie dokážem odfotiť len málokedy /a popravde nemám na to ani čas!/. Ale tak čo sa divím, keď prvú vec z dekoratívky som tu recenzovala možno po roku fungovania blogu :). Ja som skôr na tie telovo-pleťové patladlá a mazadlá :). Ale vezmem si to k srdcu a pokúsim sa byť lepšou beautyblogerkou... ak sa to ešte vôbec dá, že... ;D

      Odstrániť
    2. Morská nemoc = choroba. Silný šálok = šálka. Nie že by = niežeby :)
      A k dekoratívke. Nepísla som to preto, aby si častejšie písala prákve o nej a fotila výsledok, brala som to všeobecne, v duchu "č mi vadí na niektorých beauty blogoch". Mne práve toto. Ak sa už slečna venuje v recenzii práve make up, korektor, lícenku, maskaru či rúž, chcem to vidieť i pri používaní :)

      Odstrániť
    3. No to môžeš byť ešte rada, občas píšem aj NÉ miesto NIE!!! :D
      Ale s tou šálkou, to uznávam, tam som bola na pochybách ;)

      Ale seriózne, používanie hovorových slov, slangových a pod. mi na blogoch nevadí, skôr mi bijú do oči tie ypsilony a veci podobné...

      Odstrániť
  6. Mňa aj tak zaujal mačiačik na fotkách než dáke blogerky a ich identifikovanie, aj tak by som nevedela o koho ide by som hádam ani vlastný nespoznala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú tam dvaja ;) v každom prípade zavrnenie posielajú obaja ;)

      Odstrániť
  7. Súhlasím s Tebou, takmer vo všetkom. Tiež som urazila dlhú cestu pri sledovaní blogov a je ich veľmi veľa, ktoré som vypustila.
    V súčasnosti je ich cca možno 10, ktoré sledujem pravidelne, čítam a aj komentujem.
    Tie, ktoré som prestala, buď dávali príspevok raz za 1-2 týždne, mali zlé fotky, používali infantilné vyjadrovanie, komentáre boli od cca 12-16 ročných dievčat a všetky kladné typu obdivujem Ťa, si úžasná, si skvelá a pod.. A tiež tie, ktoré mali príliš veľa produktov od "darcov" sponzorov.
    Tiež ma rozčuľovalo tu na Tvojom blogu vyjadrovanie v 3.osobe, ale postupne som si zvykla :)))), že to si jednoducho ty !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja posledné mesiace pravidelne čítam a komentujem asi 4 blogy :)))
      Tak ja ani neviem, ako k tomu vyjadrovaniu v tretej osobe došlo :D CC je asi také moje druhé JA a možno s ním nie som celkom stotožnená, neviem... :D

      Odstrániť
  8. Super článok a vidím, že máš Lenovo, to mám tiež. Mňa tá gramatika strašne vytáča, to po čase aj prestanem taký blog čítať a tiež vulgarizmy v článkoch, no dovidenia, kde sme v krčme? Prečačkaný dizajn blogu a plus hudba k tomu, to ma tak irituje, že blog vypínam hneď. Písať články každý deň ja rozhodne nedokážem, nie každý deň som rovnako naladená a tak skrátka každý deň nepíšem, píšem, keď ma to chytí, keď mám náladu. Mňa inak vcelku nudia aj wishlist články a tagy, tie zvyčajne na blogoch preskakujem.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Že HUDBA!!! :DDD To aj s takým niečím si sa už stretla? To by bol koniec, viac by som ten blog asi neotvorila, keďže nepredpokladám, že niekto sa trafí do môjho hudobného vkusu :D
      Ani ja nedokážem písať každý deň, ale paradoxne, najlepšie sa mi píše v práci :D takže tam väčšina článkov aj vzniká, doma píšem minimálne, nemám na to moc času...
      Wishlisty mám celkom rada, ale s tagmi to mám tak nejak podobne.

      Odstrániť
  9. Super clanek, muzu jenom souhlasit :) Hrubky me obcas opravdu biji do oci, ono by autorku nezabilo, kdyby si po sobe ten clanek jeste jednou precetla. Ja jsem na tohle trochu puntickar, takze si vzdy opravuji i opakujici se slova apod. :D A ty pisma me taky dokazou odradit od ctenj. V nadpisech ok, ale ze si je nekdo schopny dat nejake ozdobne pismo, ktere ani nema cz/sk znaky normalne do clanku, to nepochopim. S temi fotkami je to taky pravda. Ja sama nemam zadnou zrcadlovku a pritom si myslim, ze me fotky jsou celkem fajn a hodne toho dokazi udelat i upravy. U cehoz bych ale zase podotkla, ze upravy tak, aby to vypadalo prirozene a realne, ne zadne instagramove efekty na swatch rtenky :D Jinak co se tyce tech pozitivnich recenzi, tak se musim priznat, ze sama jich pisu posledni dobou dost, z jedne strany proto, ze kdyz mi neco nesedne, tak to vyhodim/poslu dal a nejak nemam chut o tom psat a z druhe strany, ze co jsem se vice zamerila na prirodni kosmetiku, tak se ten pocet produktu, ktere mi nesedi dost zredukoval, obcas je ale i takova recenze urcite prinosem :) A jeste o te opatlane kosmetice, to mi prijde vzdy hrozne nechutne, kdyz nekdo da do recenze omlaceny, napul spotrebovany pudr nebo opatlanou rtenku. Chapu, ze do clanku typu oblibenci nebo nejaka rutina se tomu clovek nevyhne, ale v tech recenzich to vazne nesnasim. Ja vzdy na nove produkty treba tyden jen smutne koukam, jak je chci vyzkouset, ale musim pockat nez je budu mit cas nafotit, protoze vzdy fotit do recenzi vsechny produkty nove a nepouzite, vysledny dojem ctenare z fotek je tak podle me mnohem lepsi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Opakujúce sa slová, to je moja slabina :D Občas si leziem na nervy sama sebe, ale zas - som to JA :D
      Efekty pri fotení využívam rada, ale samozrejme nie pri dekoratívke alebo ak ukazujem konzistenciu, to by bol trochu prúser :)
      A k tej poslednej vete, čo viac dodať? :D Mám to rovnaké, ťažký preťažký je život beautyblogerský a to večné čakanie na vhodné svetlo ma zabíja... :´( :DDD

      Odstrániť
  10. Super clanek, muzu jenom souhlasit :) Hrubky me obcas opravdu biji do oci, ono by autorku nezabilo, kdyby si po sobe ten clanek jeste jednou precetla. Ja jsem na tohle trochu puntickar, takze si vzdy opravuji i opakujici se slova apod. :D A ty pisma me taky dokazou odradit od ctenj. V nadpisech ok, ale ze si je nekdo schopny dat nejake ozdobne pismo, ktere ani nema cz/sk znaky normalne do clanku, to nepochopim. S temi fotkami je to taky pravda. Ja sama nemam zadnou zrcadlovku a pritom si myslim, ze me fotky jsou celkem fajn a hodne toho dokazi udelat i upravy. U cehoz bych ale zase podotkla, ze upravy tak, aby to vypadalo prirozene a realne, ne zadne instagramove efekty na swatch rtenky :D Jinak co se tyce tech pozitivnich recenzi, tak se musim priznat, ze sama jich pisu posledni dobou dost, z jedne strany proto, ze kdyz mi neco nesedne, tak to vyhodim/poslu dal a nejak nemam chut o tom psat a z druhe strany, ze co jsem se vice zamerila na prirodni kosmetiku, tak se ten pocet produktu, ktere mi nesedi dost zredukoval, obcas je ale i takova recenze urcite prinosem :) A jeste o te opatlane kosmetice, to mi prijde vzdy hrozne nechutne, kdyz nekdo da do recenze omlaceny, napul spotrebovany pudr nebo opatlanou rtenku. Chapu, ze do clanku typu oblibenci nebo nejaka rutina se tomu clovek nevyhne, ale v tech recenzich to vazne nesnasim. Ja vzdy na nove produkty treba tyden jen smutne koukam, jak je chci vyzkouset, ale musim pockat nez je budu mit cas nafotit, protoze vzdy fotit do recenzi vsechny produkty nove a nepouzite, vysledny dojem ctenare z fotek je tak podle me mnohem lepsi.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Fotky su uzasne. Mala by si macicky viac zapajat do kozmetickych recenzii :-) K obsahu poviem len tolko, ze sa to nezmeni. Ja som teraz vo faze, ze sa staram sama o seba a svoj blog a vsetko co mi vadilo som prestala sledovat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som na tom nápodobne. V reále pravidelne sledujem tuším 5 blogov /medzi nimi aj ten Tvoj :)/ a ostatné len príležitostne, ak ma niečo zaujme...
      Mačky ďakujú :D Problém je v tom, že keď majú mačky čas, nemám ho ja a keď mám ja, zas nemajú ony :D

      Odstrániť
  12. Hovoris mi z duse!! Najviac ma vsak vie zarazat x bloggeriek, ktore si tie chyby vobec neskontroluju a neopravia. A este mi lezu na nervy giveaways, ktore propaguju vsade, aj tam, kde sa to nehodi. Hlavne v tom pripade, ak clanok okomentuju "super clanok, pozyvam ta na..." .. Akoze okej, ak napisu komentar k veci a potom prihodia link, nepoviem, ale taketo spravanie sa ma vie nasrat nielen na mojom blogu, ale aj na cudzich blogoch. Nehovoriac o tom, ze to robia prave tie bloggerky, ktore maju velky pocet citatelov, no napriek tomu komentarov par. O com to asi tak svedci...
    P.S.: tvoje macky su uzasne !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jo jo, toto ma tiež neteší zrovna a nemusím to vidieť ani na tom MOJOM blogu :D

      Mačky ďakujú B-)

      Odstrániť
    2. No a k tej predposlednej vete... Sama mám málo čitateľov, holt tí sú dnes leniví a pokiaľ nemusia, na odber sa neprihlásia. Ale tiež zíram, keď vidím, koľko má blogerka čitateľov cez GFC abo google+ a pod článkom žiaden komentár :D škodoradosť :DDD

      Odstrániť
  13. Mě vadí více méně to samé, co Tobě :D Ale zase si pak říkám, že nechápu, jak takové blogy může sledovat tolik lidí, což se vážně děje. No nic :) Pak mi vadí ještě výrazné a časté gramatické chyby :-/ Teda ne, že bych bazírovala na každé čárce a každém kroužku, ale jestliže je někdo schopen napsat "babyčka", nebo "ribyčka", tak by měl před blogováním asi ještě trochu psaní pocvičit :)

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tieto chyby sú presne to, čo mi vadí tiež a som v tom dosť nekompromisná :) A tiež aj preklepy - ktoré nehovorím, že sa nestanú, ale ak ich je naozaj moc, znamená to len to, že blogerka článok po sebe nečíta - čo je dosť fó-pá.
      Počet skutočných čitateľov sa podľa mňa odráža skôr v komentároch pod článkami, prípadne v počte kliknutí na stránku /ak teda máte nastavené nerátať tie vlastné kliknutia, že :D/...

      Odstrániť

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...